donderdag 17 september 2015

Knikkerzak incl handleiding en patroon

Op de school van mijn dochter is het weer knikkertijd! Dochterlief wilde natuurlijk ook een knikkerzak met inhoud mee naar school. Helaas waren er in huis geen gezellige zakjes meer te vinden waar de knikkers in konden dus werd ik gevraagd of er een leuke knikkerzak (voor meisjes!) kon komen. Natuurlijk kan dat!

Ik had nog een hele mooie blauw geblokte stof liggen van de Kwantum! Met de vraag of ik daar iets moois mee kon maken. In combinatie met een klein restje rood en een leuk lintje werd dit omgetoverd tot een vrolijke meisjes knikkerzak!

Hieronder een fotohandleiding voor degene die de knikkerzak ook willen maken:
Allereerst zoek je de stofjes bij elkaar! Kijk eens in je restjesbak of ga eens shoppen bij de Kwantum!
Ik heb deze stof gebruikt van de kwantum.
Je hebt naast de restjes stof een lintje voor door de bovenkant nodig van 2 keer 70 cm (dit kan ook dicht gestikt biaisband zijn!)
  1. Voor de bovenkant, aan de buitenkant, knip je 2 keer een stuk van 24 x 14 cm (dit is incl naadtoeslag)
  2. Dit is de onderkant, van de buitenkant. Hiervoor knip je 2 keer een stuk van 24 x 10 cm (incl naadtoeslag)
  3. De binnenkant van het zakje. Hiervoor knip je 2 keer een stuk van 24 x 22 cm (incl naadtoeslag)


Dan zigzag je alle randen van de stof met een zigzag steek op de naaimachine of je lockt de randen met de overlock machine. Dit doe je om rafelen van de stof te voorkomen.


Speld de goede kanten van de boven en onderkant, van de buitenkant, van het zakje op elkaar. Naai de naad op een voetje van de kant.
Doe dit met zowel de voorkant als de achterkant van het zakje. Draai de lapjes naar de goede kant. Speld het lintje op de naad van de 2 stofjes. Stik het lintje aan de boven en onderkant vast. Als je dit aan een kant doet gaat het lintje omhoog krullen. 


Leg de binnenzak delen met de goede kanten op elkaar (de voor en achterkant). Naai een voetje van de kant.

Laat in het midden, onderaan, een opening van ongeveer 4 cm om later het zakje te kunnen keren. Zorg er wel voor dat je voor de keer opening wel aan en af hecht!


Tussen de blauwe streepjes is de keeropening. 


Stik nu de goede kanten van het buitenzakje op elkaar. Naai weer een voetje van de kant.
Laat bovenaan, aan beide zeiden, een opening van 2 cm (of 2,5 net hoe breed je lintje is wat erdoor gaat). Doe dit 1 cm van de bovenkant.
Tussen de blauwe streepjes is de opening. Denk hier ook weer aan het aan - en afhechten voor en na de opening.


Leg de zakjes in elkaar, goede kanten op elkaar. Leg de zijnaden open en stik op 1 cm van de bovenkant de zakjes aan elkaar. 

Trek het binnenzakje uit het buitenzakje en keer het zakje, door de keeropening. stik dan de keeropening dicht. 
Leg de zakjes goed in elkaar. 
Naai dan aan de bovenkant een tunnel. Dit doe je door een naad te stikken vlak langs de bovenkant. En een tweede naad te stikken ongeveer 2 / 2,5 cm van de bovenkant.

Rijg het lintje door het tunneltje. Eindig waar je begonnen bent. Doe dit ook bij de andere ingang van de tunnel. Nu heb je aan 2 zijkanten, 2 uiteindes van lintjes steken. Leg een knoopje in de lintjes en je bent klaar!

je hebt nu een treksluiting bovenin je zakje en je kindje krijgt het zakje heel makkelijk open en dicht!Natuurlijk is het knikkerzakje ook voor ander speelgoed en andere doeleinden te gebruiken!

Maak jij dit knikkerzakje ook? Ik vind het leuk om te zien wat je gemaakt hebt! Een linkje naar mijn blog is fijn.Geen opmerkingen:

Een reactie posten